De geschiedenis van de (hand)tas

geplaatst in: Artikelen, Fashion | 0

handtassen
Tegenwoordig is de handtas niet meer weg te denken uit het straatbeeld en is het een ware fashion accessoire geworden. Zo kun je kiezen voor een stevige leren, textiel of imitatieleren exemplaar. Een handtas geeft je outfit nét dat beetje extra’s en bepaald voor een groot deel de stijl van je look. Van oorsprong is de tas niet bedacht met het oogpunt op fashion, maar juist als praktisch hulpmiddel. Lees snel verder en ontdek hoe de tas in een handtas is uitgegroeid!

15e tot en met de 18e eeuw

In deze vroege tijden was een tas vooral een handig gebruiksvoorwerp voor vrouwen, maar ook voor mannen. Je leest het goed ja! Ook voor mannen. Een tas diende namelijk om geld en andere belangrijke dingen mee te nemen en dit had iedereen nodig. Kleding had in deze tijd nog geen zakken, zoals onze kleding vandaag de dag heeft. Pas aan het eind van de 16e eeuw, begin 17e eeuw, werd kleding voorzien van binnenzakken. Voor veel mannen kwam er toen een eind aan het gebruik van een tas. Kleding voor vrouwen werd ik de 17e en 18e eeuw zo wijd dat er met gemak zogenaamde dijzakken onder paste. Dit waren twee losse zakken die elk op één heup werden gedragen onder de kleding.

18e eeuw tot en met de 19e eeuw

In de loop van de 18e eeuw veranderde het modebeeld, waardoor er geen plek meer was voor dijzakken onder de kleding. Kleding werd strakker en daarmee was de reticule geboren! Dit was de eerste tas met ketting eraan waardoor deze in de hand gedragen kon worden. Veel vrouwen maakte zo’n reticule zelf en gebruikten verschillende soorten textiel.

Met de Industriële Revolutie in de 19e eeuw werden er veel nieuwe soorten handtassen ontwikkeld. Zo werden er nieuwe materialen als papier-maché, ijzer en geslepen staal toegepast op de tassenproductie. In deze periode werden ook steeds meer tassen ontworpen die afgestemd waren op de moderne reiziger. Zo was een populair ontwerp de handbagagetas, de grote voorloper van de moderne handtas! De handbagagetas kon meegenomen worden in de trein, op reis, naar visite of tijdens het winkelen.

19e eeuw tot vandaag de dag

Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw maakte de tas een snelle ontwikkeling door. Vrouwen gingen steeds meer eisen stellen aan een tas en zo ontstonden er al snel verschillende ontwerpen als: leren tassen voor naar het werk, kleine leren of kunststof tassen die een vrouw kon meenemen als ze op visite ging en elegante vrouwelijke tassen voor naar uitjes in de avonden.

Vandaag de dag is er een enorm aanbod van handtassen in allerlei soorten en maten. Elke vrouw heeft zeker een aantal handtassen in haar collectie en de handtas is een echt fashion item geworden! Natuurlijk is het in sommige situaties nog steeds erg fijn als je een praktische tas tot je beschikking hebt!